Hoe kies je de juiste disposables voor jouw bedrijf?

Hoe kies je de juiste disposables voor jouw bedrijf?

Disposables spelen een cruciale rol in veel sectoren, zoals horeca, gezondheidszorg en kantoren. De juiste keuze maken draagt niet alleen bij aan de efficiëntie en kostenbeheersing, maar helpt ook bedrijven om duurzamer te werken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In deze blog delen we praktische tips om de juiste disposables te kiezen die aansluiten bij jouw bedrijfsbehoeften. 

1. Materiaalkeuze 

Het materiaal van je disposables heeft invloed op de uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid van de producten. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen:

  • Plastic: Traditioneel plastic is goedkoop en stevig, maar niet milieuvriendelijk. Biologisch afbreekbare opties zoals PLA (polylactic acid) bieden een milieuvriendelijke oplossing, maar zijn vaak minder hittebestendig.
  • Papier en karton : Dit zijn populaire opties voor bekers (zoals de SUPCUP), servetten en snackverpakkingen. Ze zijn gemakkelijk te recyclen en kunnen worden gecombineerd met een duurzame coating om ze waterdicht te maken.
  • Suikerriet en bamboe: Deze plantaardige materialen worden steeds populairder vanwege hun milieuvriendelijkheid en stevigheid. Ze zijn composteerbaar en biologisch afbreekbaar, wat ze ideaal maakt voor bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden. 

2. Kosten 

De kosten van disposables kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal en de hoeveelheden die je inkoopt. Belangrijke vragen zijn:

  • Hoe vaak worden de disposables gebruikt? Bij een restaurant met hoge doorloop zal je vaker moeten inkopen, wat betekent dat de kosten per eenheid van groot belang zijn. Bulkinkopen kunnen hier een oplossing bieden om kosten te verlagen.
  • Zijn er alternatieven die een langere levensduur hebben? In sommige gevallen kan de overstap naar herbruikbare alternatieven kostenbesparend zijn op de lange termijn. 

3. Duurzaamheid 

Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame disposables om hun milieu-impact te verminderen. Overweeg de volgende aspecten:

  • Recyclebaarheid en composteerbaarheid: Kijk of de producten recyclebaar of composteerbaar zijn. Composteerbare producten, zoals borden van suikerriet, kunnen snel afbreken en zo de afvalberg verkleinen.
  • Levenscyclusanalyse: Dit helpt je te bepalen hoeveel impact een product heeft op het milieu tijdens de productie, het transport, en de afvalverwerking. 

4. Gebruik 

Niet elke disposable is geschikt voor elk type bedrijf. Per branche kan het verschillen welke producten het beste werken:

  • Horeca: Hier zijn er vaak hoge eisen aan presentatie en gemak. Disposables zoals bestek, borden en bekers moeten zowel functioneel als aantrekkelijk zijn. Composteerbare disposables worden steeds meer gebruikt vanwege hun milieuvriendelijke uitstraling.
  • Gezondheidszorg: In ziekenhuizen en klinieken moet veiligheid en hygiëne altijd voorop staan. Denk aan wegwerphandschoenen, schorten en beschermingsmiddelen die voldoen aan strikte hygiënestandaarden.
  • Kantoren en catering: Bedrijven in deze sectoren kunnen goed gebruik maken van disposables zoals koffiebekers, met aandacht voor recyclebare materialen om de milieubelasting te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de SUPCUP plasticvrije koffiebeker

Het kiezen van de juiste disposables hangt af van een combinatie van factoren. Door deze goed af te wegen, kun je ervoor zorgen dat je zowel milieuvriendelijke als kostenefficiënte keuzes maakt, zonder in te leveren op de kwaliteit of functionaliteit. Als facilitaire groothandel adviseren wij je graag over producten die aansluiten bij jouw bedrijfsbehoeften. Neem contact met ons op voor meer informatie.

| Gepubliceerd op: 20 september | Terug
Bel mij terug
{{error}}